Men In Black

Have you ever noticed that most small apartments seem to be white? 

In this 44 sqm apartment, the choice of black veneer proves the strong effect a dark color has on a small space. The apartment, located in a beautiful preserved building with high ceilings in the center of Tel Aviv was designed for a couple of successful career men and their dog. 

DSC_8131e.jpg

Have you ever noticed that most small apartments seem to be white? 

In this 44 sqm apartment, the choice of black veneer proves the strong effect a dark color has on a small space. The apartment, located in a beautiful preserved building with high ceilings in the center of Tel Aviv was designed for a couple of successful career men and their dog. 

_DSC0188.jpg

Taking a shower in a wet room rather than a shower stall. Washing the face in the morning in front of a huge window. Doing the laundry in a dedicated space filled with natural light, with a counter top for folding. Working while watching TV in the public space of the house. All these were the starting point for planning a 60m² apartment in central Tel Aviv.

A very long and narrow apartment (93m² divided into 4.50m wide and 20m long) in a preservation listed building on Rothschild Boulevard. Open minded and daring customers gave a fascinating challenge: a room for each of the three children, 2 bathrooms and a spacious living area.The starting point was unusual: the children's rooms were meant to be functional and simple thus providing a wider living space in the public areas.

Garden On The Roof - small.jpg

From the first moment it was clear that the roof of this apartment should not only be a place with a great view, but also a place for the daily life of the young family living there; a place for family entertainment, for the girls to run around and for the parents to have guests over. Therefore, it was clear that the layout of the house should be flipped: The main floor went up, allowing the living room and the kitchen to enjoy the roof while the parent's en-suite went down, lodging close to the girls.

A couple in their 60's, had a bold decision, to leave their comfort zone: a large private home in the suburbs for a 50 sq.m. apartment in an old tower on a busy road in Ramat-Gan In order To live in a compact space in a lively urban environment. But how will they store the contents of a private house in a tiny apartment and still leave a reasonable living space? The project opens up deepest certainties of way of living.

XS_reception_selects018.jpg

e(X)tra (S)mall talk: XS studio's exhibition for compact design at the ZeZeZe Gallery in Tel-Aviv Port. When we were invited to present at the gallery we handled the task like every office project, asking what actions will occur during the exhibition and how we can convey our message through a three-dimensional experience. We attached both subjects and designed "the pink elephant": a sequence of compact actions tailored to the gallery's space. The pink elephant has the ability to change and function according to different scenarios in the gallery: hosting three evening seminars, opening night, routine day, and more.

DSC_8662fix.jpg

This apartment is located in a building allocated for conservation in Tel Aviv, and is home to a talented pianist who loves to entertain friends and host music nights in his home. The challenge was to create a flexible space, suitable for entertaining, that lends itself to a variety of hospitality scenarios and collaborative musical activities.

DFW_9817_Ofer.jpg

This apartment is located in a building allocated for conservation in Tel Aviv, and is home to a talented pianist who loves to entertain friends and host music nights in his home. The challenge was to create a flexible space, suitable for entertaining, that lends itself to a variety of hospitality scenarios and collaborative musical activities.

XS-2.6.16-199 copy.jpg

A 83m² apartment in the "Old North" of Tel Aviv. 3rd floor with a far view of the city. One father and one son, in a home suited exactly for them.

_DSC3699.jpg

This two story apartment is situated in the luxurious "Blue" project, at the northern most edge of Tel Aviv, right on the beach. It was bought as an investment. After examining the plans, it was clear that in order to suit the apartment to the potential buyer, changes were in order.  Our challenge entailed turning small bedrooms on the second floor into spacious living areas with en-suite bathrooms, creating a spacious kitchen and eating area in which one can host guests. The main organizing element of this apartment is the carpentry stairwell, designed as a main piece, capable of organizing various functions of the house around it or in it.

L&XS-4.12.17-55-new copy.jpg

"Foreign residents, Relatively senior, with grown children.The children visit their parents every once in a while and tend to sleep over. The tenants don't cook a lot but it's important for them to have a comfortable and available kitchen.

They want to have the feeling of a comfortable home,  A place to relax from the surrounding city.

They wish to have a balcony. A pleasant place to drink the morning coffee.

Design-wise, the apartment would have a mild Parisian chic"

This is the program that we formulated with our client who bought the apartment for investment. What started as a glimpse of imagination became a reality when the tenants that bought the apartment  fit perfectly into the profile.

AryehLiron+(5).jpg

In this special apartment, we worked with tenants who didn't want to compromise: 67 square meters, with endless composing: a spacious master bedroom with a shower, a study, a children's room, a spacious living room, a kitchen with multiple storage spaces and a wide family dining table hidden in the carpentry wall.
Oh yeah, and a Mom, a Dad, adorable twins and two cats.

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey YouTube Icon

XS Architecture | Info@Xs-Arch.com (+972) 77.5456012 | Yehudit 7. Tel-Aviv. Israel
 

Copyright © 2018 Studio XS for compact design & Architects Ofer Rossmann, Rony Avitzour. All rights reserved